Tuesday, March 15, 2011

International: The Malay Chronicles: Bloodlines (Hikayat Merong Mahawangsa)


Sinopsis

Dalam filem ini, Merong Mahawangsa adalah daripada keturunan Alexander the Great yang merupakan seorang nakhoda tentera laut yang terkenal pada era kegemilangan empayar Rom. Pada masa yang sama, Dinasti Han berkuasa di Asia Tengah. Ketika armanda tentera Rom singgah di Goa, Merong Mahawangsa telah diarahkan untuk mengawal Putera Rom ke Asia Tenggara untuk melamar seorang puteri raja dari Dinasti Han. Mereka akan bertemu di pertengahan perjalanan dan seterusnya berkahwin.

Walau bagaimanapun, lanun yang berbangsa Geruda punyai rencana jahat. Mereka menculik Puteri China itu dan menjadikannya sebagai tebusan. Dalam perjalanan ke Selat Melaka, armanda Merong Mahawangsa diserang tentera Geruda ketika mereka berhenti di sebuah pulau kecil untuk mendapatkan bekalan. Mampukah Merong Mahawangsa menyelamatkan puteri China dan kembali bersatu dengan tunangannya dalam perkahwinan yang ditetapkan untuk mempertemukan dua tamadun besar dari Timur dan Barat?

Pandangan peribadi

Dr sabah ke semenanjung semata mata mau melihat citer ni..mesti org akan cakap buang duit buang masa kan…tp itu lah kenytaan..tq kru production sb tayang citer ini time cuti skulah..aku yg mule2 xmau blk bercuti semjung sanggup blk sb nk tguk citer ni..nk tguk kat sabh..emm entah bile nk tayang d sandakan tu..

One word dr mulut aku bile mule2 aku tguk “superb”….memang betul2 gilak la citer ni…sound die memang best..dengan para pelakon die yg memang perghh..biarpon hero bukan melayu sejati..tp its ok..kan lam citer tu anak kacukan..huhuh..

Permulaan citer aku tguk mcm biaser sb I thought die just p kawin then apy ever after..but biler berlakunye adegn perculikan n di tambah lg ngan penemuan wira sejati lakonan stephen rahman membuatkan citer lbh siuk..then ngan aksi peperangan yg nmpak wowww.inikah filem melayu..biaser klu citer melayu mesti klu bab2 gaduh je slow motion..pastu nk bunuh ke tikam ker mesti nmpak palsu sgtt..memang drama murahan…tp kali ni nmpk like holywood nye stlye..memng superbbb..adegan lawak ade la skit2…tp cara cakap stephen tu kureng skit kurang la nmpk mcm lawak..suke dayang puteri tu…kunun mati time nk last tu..so cuteeee..plng bngga yg last tu..mcm muhibbah je org rom n cina mai dtg tlg geng2 langkasuka nk bunuh geng garuda tu..mcm satu malaysia plak aku rase…huhuhu…

Kelemahan citer ni adelah skit2..wlaupun xnmpk ketara sgt..tp blh la kite prasan if tguk betul2..1st masa hujan tu..nmpk sgt CGI nye..ialah kat depan nmpk hujan bile sampai kat lopak air nmpk air kat lopak tu rileks je..huhuh…pastu kat kapal tu tang cermin..adoiiiii…kin lawak jer..nmpk kekatunan ooo..pastu tang stephen rahman cek2 kapal..bile die trn kapal nmpk perkampungan nelayan..aku rasa mcm nmpak bumbung zink jer….huhuhuhu

Tp secara overrall nye aku memang suke citer ni..xberbaloi la aku blk smjung semata mata mo tguk citer ni..teknologi komputer n so on memang superb..so pada kekawan aku sarankan p la tguk citer ni..xrugi klu tguk…smlm pon memang penuh panggung…klu nk th citer ni best ke tak…p la tguk..sukung la citer epik malaysia…

Last..tahniah kru production…hope filem ni berjya n dpt menaikkan martabat filem epik melayu…

Mo lbh lnjut klik di sini…merong


4 comments:

sudirman said...

tak tau kenapa aku tak suka tgk citer nie....

mier_eirul said...

aik..knapa lak..cer citer cer citer..

felai said...

aku jarang2 sgt tgk filem melayu kecuali suda ditayang di tv,hahaha...but yg ni aku masuk cinema smata2 mau tgk...best cerita ni tp masih ada kekakuan yg agak ketara,aku kan besa tgk filem hollywood,jadi kelemahan tu cpt aku tangkap..huhu..aku stuju ngan ko mirul,time hero dia guna cermin tu mcm tgk adegan kartun,huhu...kureng skit la stail durg ckp bhsa melayu lama,nda best cara durg ckp,mcm bhsa melayu moden jak.hehe..and plg aku nda puas ati,napa kisah cinta hero utama dia kureng banding prince rom ngan princess china..huhu..

Dda Ly said...

nak tengok HMM jgakkkk!!

meh ke rumah..
~ku panjatkan syukur~
keep in touch ye..♥♥♥