Monday, February 21, 2011

imEj baru

tguk kat atas aku nyer header..cantik tak...lpas tguk aku nyer header terbaru ni br la aku rase ni la br betul2 hasil tgn aku sndr...tq filai..sb ko nyer header aku dpt satu idea..
nk d jadikan citer time tu aku ngah mandi..tup2 terdetik nk create header terbaru...gune sofware pe la ek..dah alang2 de picasa ini..pe lagi bertungkus lumus le mencari segala pic..nk gabung la nk cr tulisan la..tp biler dh siap upload...yesssss...mula2 hampeh sb terlampau besar..lpas 3 kali trial br menjadi...wah bngganyer..
mcm ade bakat lak aku ni buat header(puji dr sndr)..nk harap org puji baik aku puji dr sndr lu..huhuh

selepas 3 x trial..br la berjaya aku jdkan ia sbg header..

tuk sudirman tq r sb sblum ni ko buat kan aku nye header..kali ni aku ubah..br la jd diri aku sndr...
traser puas skang....so nnti kiter story ngan kisah menarik r...
klu de sebarang komen yg membiner silakan la..klu xde
aDeAkuKiSah...

Friday, February 18, 2011

pEnakLukan GunuNg KiNaBaLu

trsase dh lama xupdate blog aku ni kan..pe kabor semuaaa...kali ni aku nk update ngan citer yg terbaru dr kami geng samurai..huhuhu
perjalanan citer ni akan membuatkan aku n kekawan akan kenang peristiwa ini sepanjang hayat kami.

episod 1
14 feb dan 15 feb adalah tarikh keramat yg sangat2 bemakna tuk kami..
nape ek???
..sb kami dh takluk gunung yg tertinggi di Asia Tenggara iaitu GuNunG KiNabaLu..muahahaha....yg lain de brani nk daki..ala klu stakat omong kosong xde maknernye geng..try la daki..conpom blm smpai laban rata dh pengsan..hikhikhik

tguk dr jauh cantikkan..tp nk daki sengasara...tp puasss

aku rasa kerje giler ni leh jugak dipnggil oppss kinabalu..knpa ye?? sb ketua kami iaitu kak rosnah buat idea giler ni 9hb 2 time org ngah bz mngajar di kelas n bz ngan sukan..dier per kisah n trus jerit
........."woi jom daki gunung 14feb ni"
semua
"biar betul ni kak..."
muke selamber
"ye laaaa"
biar betikkk..praktis tak stamina xde confem semput ni...ahhh xkisah jom kita....
cari punyer cari cukup group kami..14 orang kesemuanya..cukup 4 biji kete..
exercise?????
xdenye..semua buat buduh..xpe kejohanan sukan 10, 11, 12, feb tu kire exercise la..gilak..penat2 kat padang trus hiking owhh..xkisah jnji ade la skit stamina..kununyer...
pas sukan hari sabtu tu kami p la bandar shoping brg hiking kat sandakan..segala mak nenek beli..kasut la ubat la sweater la..mcm mo stay lama je rase kat puncak tu..1st time kan mo daki..mesti smua brg la nk beli..jam 9 mlm blk smula ke bukit garam..

episod 2
sok paginye13 feb jam 9.30 mula bekumpul d flat skolah..4 buah kete persona mula bergerak..pergg bergaya tu konvoi kete yg sama.tu pun nk bangga.bukan ngan kete BWW pun kann.huhu.tp sayang xsempat nk amik pic 4 biji kete ni sama2..xpe la pic gunung bnyak lg..
kami berenti d 1st pit stop iaitu d check point..isi minyak beb..4 jam perjalanan.
.kene isi minyak lu...kat sini xde stesen minyak yang bnyak.
klu korang xisi minyak kat sni matai la klu mati tngah jalan..berkampung la d tgah2 utan sawit..huhuh

isi minyak..tp aku rase lepak je yg lebih..poyo je semua org tu kann..

perjalanan ke kundasang d diteruskan...sb rini kami akan stay kat strawbery farm kat kundasang..sok pg perlukan energy nk hiking..jd mesti sampai awal kunuk...huhu..dieorng ni namanye konvoi tp bawa kete laju nk mampus..
jam 2 smpai d ranau singgah n mkn jap pastu trus ke kundasang..
ok check in.
ok la bilik die..nice..kami tempah 4 bilik..ngam.
rest time.......

ni sekitar strawbery garden,kundasang..

emm nk rest xde maknenye..lg nk berseronok ade la..xsmpai setngah jam trus ajak kuar kat atas kunun nk tguk strawbery n bunga ros..de ladang bilangnyeeee,,,ingt nk ajak geng pompuan tp haram..semua pengsan..mcm dieorg je yang drive.
.kat sini bnyak gak pic yg kami snap..memang cantik la..ade bnyak jenis pokon bunga ros..pastu strawbery...si izwan buat sial..pe die...emm xpe la tp moto die..:
"petik xblh tp sebijik xpe".
...hikhik...

ni kebun kat situ.ade strawbery ade bunga ros,bunga tulip yang besar giler..mcm2 la (hai mcm nk promote strawbery garden lak ni)..huhu


pic ni lak kami snap sekitar kebun..puas duk atas pusing tempat lain lak..pelbagai aksi dieorg ni ha..punyer la hantu biler begambor...yela dh ade 3 makhluk yg ade DSLR..(betul ke)..maunye xnak begambor..hukhuk

pic ni yg xleh tahan..sape kate lelaki lelaki sekalian xreti nk berposing bersama bunga..ha tguk..klu de contest action depan bunga cnfrm leh jd model owh..huhuhu...jgn marah rrr..tp serius bnga die memang cantik..klu kat tanah rendah nk tguk bunga semekar mcm ni emm yang adooooo..

then..kami trn menuju ke bilik masing2..kunun mo rehat..sejukkkk....tp xsampai 5 minit perut masing2 lapar..jom pekene sayap ayam,..mesti best mkn time sejuk2 ni..ok tuk introducing kat korng smua.. sesape yg xtahu sayap ayam kat pekn kundasang memang fomous..klu mkn time2 mcm ni pergg best gilerrrrr..
ptg tu kami pekene 20 rnggit kott kepak ayam..pastu mkn murtabak sayur..emm best jugak..haa lg satu "pantat ayam"(bontot ayam yer)...huhu..tp xmkn..lupe nk order..

aku kasi satukan pic..ni depan kedai jual kepak ayam tu..tguk view kat blakang..cantik giler beb..kan best klu leh duduk sini..huhu

jam suda pukul 6..dh la..kite blk ke bilik plak..mlm nnti kite kuar lepak lak..
sampai ke garden amik lu pic beberape snap..tp aku xtahan dah..sejuk..huhuh
jam 7 dak pompuan br ketuk bilik ajak mkn..perhhh sejukkk..nda mau kuarr..kunun semua org mau tidooo..
jd dieorg kuar kami masuk blk...
kami ni nama je amik 2 bilik tp smua pakat melepak 1 blk je borak2 smbil tguk tv..pastu si izwan mula mennyenap pic kat cermin..then mcm biase masing2 pakat kuar snow cap la topi la sweater la..buat pe....pe lg begamba la..nk tguk prangai kami yg xseberapa sopan ni..huhuhu

tguk..astagee..ade muka ninja..muka kump too phat.aliean la..plng xtahan tguk gaya naim ngan aku..ayu giler..pehh bahaya tuu..huhuh.. lpas tu dtg si adrian ngan ubai peluk si naim..kesian si naim jd mangsa kedaan..huhu..
aku rase kami ni terlampau x-cited kot..org2 nk daki gunung memang prangai die mcm ni kot..memang gilak punye org owhh
ok kite sambung lak ke episod 3

episod 3
esok pgnye riuh kat luar bilik..dieorg amik pic sunrise lak pepagi buter....we subuh dlu..huhuhu
alih2 tersnap pic aku yg pakai towel jak..em nda payah nk show off kat sini..stakat badan sekeping ni ha..nda layak nk pamer di sini..huhu
smua dh siap packing jam 7.30 semua mula berkumpul di luar..nk tnggu ketibaan datin2 sekalian..geng laki berposing maut dlu d luar...hai asik berposing je kerje..tp tu la bnde yg perlu d buat..segala pic perlu de..bahan bukti..hikhikhik

ni ha gaya sorang2..kunun nk bg aksi yg mantepss smua pakat berdiri atas beranda pagar..memang gaya mcm dak khas...hai ikram azni shuib..korang ader geng rupenye..hikhikhik

yang ni lak sebelum berangkat ke kinabalu park..kite posed dlu r..kenangan d strawbery garden.smileeee

jam 8.30 mula bertolak ke kinabalu park..dekat jer dr tempt pnginapan kami..xsampai 10 minit pon dh smpai..sesampai jer trus kami mndaftarkn diri.amik kad then trus ke cafe amik lunch..bekpest????xdisediakan..jd mkn ler kat bawah tu haa..
tup2 hampir jam 9.30 kami mula berkumpul..jumpe guide..kami de 3 org guide..2 laki 1 pompuan..nama aku lupe lak..susah nk sebut..hikhikhk

sebelum tu kite posing dulu sebelum mendaki...tguk banner selamat mendaki..kat blakang tu..lg la muka bersemangat...chaiyooo!!!

guide mule2 tu mcm marah je ngan kami..bilang mereka kami lewat suda.org lain smua dh gerak..kami jak belum lg..masing2 buat muka buduh..jahat giler tp ayat yang memang kami akan ingat
"aku kasi tau sama kamuorang rrr"
dr mula mendaki sampai la pulang ayat tu je kami dgr..jd bahan ejekan lak bg kami2..uhuh..jahat gile..
jam 10.30 kami mula mendaki..mula2 pergh siuk sgt tp bile dh mula mendaki ya ampunnn sgt2 sengsara..turun bukit naik bukit..mula2 sama2 jalan tp group mula berpecah...ye la de yg cepat de yg lambat..

time ni mula2 kami memulakn perjlnan...mula2 smua jalan sama2 tp bile lama2.. sorang2 ke depan..klu tgukkan kbnyakn yg der lm pic ni group yg ketinggalan rasenye..

ni lak group yang tengah...pic ni aku plng bnci mnyampah n hangin satu badan..tguk si hanie minum air LIVITA die..mcm gampang je rase..tguk muka aku n ubai masing2 ngan muka mmnyampah..gaya ubai tenyeh tanah kat bukit..aku lak entah pe yg di buat tu..yg si minah sorang ni buat gaya minum air (kunuk mcm model) yang akan menambahkn tenaga tp bile buka langkah xsmpai 10 langkah rehat seminit..arghhhhh bikin panass..



ni ha group yg plng depan..izwan din adrian n den..oo lupe si hafiz tp pic die xder..sory r..huhu.sial je buat poyo bile jumpe kami kat pit stop ajak jalan sama..klu aku pg sama ngan dieorg mesti bnyak pic leh snap..tp xpe la len kali r kite bergmba(bile la tuuu)..huhuh

setelah 5 jam berjalan merentasi 6 km merentasi hutan belantara akhirnye sampai jugak kami d laban rata..yg ni singgap jap d Waras Hut..tempat pnginapan dak pompuan..
tguk la pic tu..muka sesorang..smuanye kepenatan..bile sampai smuanye berpelukk...yessss..br half way..sok hiking yg real akan bermula beb..mataiii


dr waras hut kene daki skit ke laban rata..kejap je rasenye..xsampai 5 minit kot..time ni kat laman yg blh dikatakan luas..de gelanggang sepak takraw cini..mngkin tuk pekerje sini kot..ye la duk atas gunung..dh la sunyi..aku rase klu tuk guest xmngkin sb xde masa nk pikir nk main..penat dolll...kat sini kami snap beberapa pic tuk kenangan..


guide kami suh pg trus ke cafe laban rata sb dinner bermula jam 4.30 ptg..gilak sb ni la 1st time aku dinner jam begini..ingt sekali xde selera tp kene mkn sb mlm nnti kene bgn jam 1 pg..so mkn la sepuasnyeee..4 sure all food is western style..

sebelum menutup episod ini...kami menikmati fenomena sunset seketika d padan laban..ni tempat rehat kami yg bentuk umah mcm kontena...nmpk kecik tp bile masuk dlm mantap...kan best klu bilik tido aku mcm ni..huhu..view die memang cantik sb umah kami betul2 bawh gunung n tempat saluran air..pergg memang cantik gilerrr..
ok rest tuk hr ni...

episod 4

jam 1.30 pg kami semua mula bangkit n bersiap tuk ke cafe laban rata sb smua akan bergerak dr citu..jam 2 mula mkn supper..mkn lg..kene mkn sb energy tuk hiking kali ni lg mencabar..
selepas supper taklimat ringkas dr guide kami..smua alatan dh ready.die suh kami get redy betul sb ni la real life nye hikinggg...

pic ni time kami dh get redy nk hiking...der gaya geng samurai tak..huhu..
smua dh pakai topeng lampu glove etc..all stuff perlu redy sb mcm2 kmngkinan blh berlaku kat atas sana..so be carefull


perjalanan kami memakan masa 3 jam mngkin..klu cepat lam 2 jam dh sampai..guide expect kami smpai awal..tp tguk gak ngan keadaan cuaca..perjalanan awal penat sb kene daki tangga..then bile smpai ke pendakian bertali..real life is beginnnn
masing2 dh slow..seingt aku lam gelap tu aku asik pegang tali je..kat bawah hnya nmpk kerlipan lampu dr kepala pendaki.yg lain smuanye dark..entah la pe yg ade d sekeliling tu..
kabus mula menebal.mcm air ujan je rase..gilee..pastu de minah sekor ni menyanyi tp d marah oleh guide sb takut nnti ujan..(pantang hiking kot)
sesampai d sayat2 iaitu last check pointkamikene daftar diri dlu sblm ke puncak..
mesti daftar sb sijil akan warna akan dberikan sekirenye smua pndaki mendaftar kat sini dlu..
.kali ni pendakiannye lg tough lg sdiss..matai..
nmpk landai tp jarak 10 meter blh jd setangah jam tau..
nafas aku memang dh sempuk giler..group yg lain de yg dh surrender tp alang2 dh sampai sini aku truskan juga..group kami dh da d dpan..aku n ubai d tgah2 yg blakng de lg 2 group..
tnggal 100 meter lg aku dh xlarat..entah ke brape belas kali aku berenti..xsmpai 5 lngkah aku berenti..kali ni betul2 dh sempuk.aku baring atas batu..lihat kat langit..cantik gilerrr bintang..mcm mo petik jak..maaf kali ni pic xsempat nk snap..
penat mengatasi segalanya..
bile smpai 10 meter terakhir semangat mula berkobar2 bile nmpk papan kemuncak..
dan akhirnye jam 6 lbh aku n ubai akhirnye berjaya menakluki puncak gunung kinabalu
puncak tertinggi d Asia tenggara...ya Allah..terima kasihhh

inilah bukti puncak tertinggi d Asia tenggara gunung kinabalu..
puncak yg berjaya kami takluk...yang lain de brani...

tguk muka kami..smua muka mcm separuh mati..ngan muka pucat lesi ngan bibir hitam legam..tp xkisah jnji puncak perlu d tawan..so hadiahnye bergambar sepuas hati d puncak dengan hati yang berbunga kegembiraan..trima kasih kekawan sb bg semangat ke puncak kinabalu ini..


selepas puas kami berposing akhirnye group ke dua kami smpai iaitu hanie n hafiz..mantap ba joe...biarpon dh lmbt tp semangat nk daki tetap utuh...group lg satu xsampai sb masalah kesihatan..xpe len kali kite daki lg ye..

sebelum trn ke laban rata.. berabis dlu amik pic sb cuaca time ni kat puncak memng cantik giler..tguk la gaya kami...mcm2 aksi

sebelum tuuu kite amik pic yg ade puncak2 yg cantik dlu..guide dh berkali2 suh trn sb cuaca bawah mula nk memendungkan diri..tp begambo tetap di teruskan..tguk aksi baring..pendaki lain..ade brani..muahahahha

lastly.....cakap ngan guide leh tak aku nk daki puncak tu..die senyum jak..alih2 aku cakap xpe la dpt setuh ngan jari pon xpe la..kan dh sampai tu..xyah daki dah..muahahha

perjalanan trn ke laban rata kami truskan sb bekpest hnya disediakan sampai jam 10 pg rasenye..so langkah kene besar..jd kami smpai jam 9.00 pg
selepas bekpest jam 10.30 pg mula bergerak trn ke tinpohon...
time ni segala jari kki betis pehe mula trase sakit dan sengal.masing2 dh jalan mcm OKU...hnya Allah sahaja yg th..syukur alhamdunillah tepat jam 2 ptg kami sampai d pintu tinpohon...
rest seketika d kinabalu park sambil menikmati lucnh d restoran kinabalu park..
then jam 4 lbh trus bergerak pulang ke bukit garam..
alhamdunillah jam 7 mlm sampai dengan selamatnye di kinabatangan.....

kepada geng pendaki 14 feb 2011..pngalaman bersama kalian memang superbb..hope kite akan buat lg trip nnti..bilang kak rosnah trip ke kuamut n rafting d sg padas..so tngguuuu...

adois smua..end dlu citer kite pd kali ini..
jumpe lg
~aDeAkuKisah~

Wednesday, February 2, 2011

RPH...siapkan sepenuh hati...



rini...hari last skulah sblm bercuti..sok n luse raye cine..pade kekawan yg beragama budha gong chi fa chai...
so pd pg yg xseberape hening ni..smua cikgu cekgi akan mnyudahkan tugasan terakhirrr..iaitu..tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...RPH....

ade gaye pemenang tak...emm macam..hikhik

rini bertungkus lumus nk siapkan..mcm2 pesen owhhh...nk gak upload pic dieorg ni tp xpe la ..len kali la..xpe yg pntng rini kasi siapkan sblm sok n luse cutiii...
em ok geng mo kai siapkan rph lu...so sesape yg trase xsiapkan lg tu usaha tngga kejayaan,..hikhik...oo lupe kasi cantik22 rr..tguk sape yg menang nnti..

adiosss