Thursday, July 29, 2010

batik sedunia


Salam di pagi khamis…
Khamis merupakan hari yang orang suka dan tidak..tahu mengapa?..its batik day..mengapa orang suka..mengapa orang tidak suka memakai batik di hari khamis..
Ada kawan aku cakap..apa kata kite tukar batik kepada baju renang..buduh je idea..aku berpendapat mngkin die tak suka pakai baju batik kot..tau mnkin die tak de baju batik..malas nk beli,,tu pun berkire..x jejas pun gaji
Bg aku pakai batik its nice to looking..bila aku tgk org lain pakai..wah cantiknye..trase truje je nk pakai baju tu..seingt aku mula2 aku pakai masa aku frm 6 dlu..smua junior truje tgk senior pakai baju batik..aku rasa biase sb patern baju batik kami ni sama je..x siuk..
Aku suka tgk baju batik cikgu2 skulah..cantik sgt..masuk u pun sama..baju batik skema juga..time praktikal pun sma..
Tp bile mula kerje..baru la aku mrasa pakai..dulu xmampu nk beli..skang baju yg hamper 2rts ni pun aku sanggup beli..sb cantik..skang dh mmpu..biar mahal jnji cntik n selesa pakai..
Mngkin org akan cakap..mahalnye..tak berbaloi beli…aku rase pemikiran tu mngarut..aku ni bukan nk mnunjuk tapi aku rasa selesa ngan diri aku,,jgn nk berkira sangat..plz la..bnde lain bulih beli..tp bile tang baju seluar berkira..aku rase beter duk lam gua la..pakai daun n kulit kayu..x susah2 nk beli baju baru..huhu
Skang bile hari khamis aku kite akan dpat tgk bermacam2 pesen baju yg di peragakan..emm aku juga tak ketinggalan..hahahhaah…skang aku de 4 pasang batik..cukup la tuk thn ni..thn depan lak beli..klu nk beli byk kan x terpkai lak..tu baru di kire membazir..huhuh
Tp aku rasa klu thn depan aku beli cnfrm yg skang aku pakai ni aku simpan buat penuhkan almari kat umah tu..membazir jugak kan,..hahahah..tp its ok..baju mesti bertukar…sama juga perasaan..tetibe plak..nnti kite citer bnde tu lak pasni..huhuhu

Wednesday, July 28, 2010

gelagat budak kelas di pagi hari...


Hari ni azni dtg lewat ke skulah..besela..pagi2 dieorg ni datang skulah lewat..mengalahkan staf plak..tp nk buat mcm ne..klu paksa dtg lewat kan xmai skulah sok br tau..huhu..
si ikram dengan sifat truje nye pakai baju pj…x tahan bawa raket tu..katanya “cikgu jom kita main badminton(slanga sabah)..klu aku blh rekod suara die kat sini mesti akan di ulang bnyak kali..huhuh
Mula2 kami p kat gelanggang luar..malu die x mau main..action..bnci aku..huhu..kami pun bawa die p dewan main di sana..mula2 mcm mls je nk main..skali die servis waow mantap…siuk jugak..si Milah yg ngah puasa ni pun truje nk main sama..perghh berpeluh kami main ngan baju kerje,..huhuh.rugi x pakai baju pj hari ni..siukkk..
Emm aku de citer pasal si ikram..ni time aku ngajar sbjek sains social..truje aku guna whiteboard..ni la baru ngajar klu ade whiteboard kat depan..huhu..ni pasal air dan tumbuhan..topik siram air ..begini citer diee
“ok..cikgu mau Tanya..pagi2 kite siram tak pokok bunga?
“Azni..*&*&*&**”
“ikram…ye cikgu….
“cikgu..baguss…tgahri kite siram tak pokok bunga?
Lantas ikram mnjawab…”panas…..mati cikgu..”
“azni…gelak.huhuhu”asik gelak je si mamat sorang ni…
“cikgu..petang?
Semua diam…pakat buat buduh jerrrr
“kamu tak siram yeee..kenpa tak siram..mak kamu key g siram;;”
Semua pakat mngangguk…
“cikgu…klu malam plak mcm ne..kite siram tak pokok bunga”
Si ikram dengan konfidenya mnjawab..
“tidur die cikgu…..”
Cikgu..sapa yg tidur?
Ikram…”pokok bunga cikgu
“cikgu*&*&*&*&*****
Terkedu jap aku ngan si ikram ni..aduhhhhh..
Tgk..mcm2 perangai budak2 ni..ini baru dua orang..klu mcm ni ade 10 lg..alamtnya mati smbil brdr la aku nnti..huhuhu..
Ok kite jumpa lg lain masa ye..daa..

Saturday, July 24, 2010

1st year aku di sabah

Beberapa bulan lg cukup setahun aku jd anak rantau di daerah kecil di sabah ini..rasa mcm semalam je aku baru posting kat sini..guru baru guru lama silih berganti..ade yg suka ade yg tak..aku rase mcm nk pindah tp rase hold la dlu..mngkin masih awal lg kot..

Bercerita pasal kelas aku..xsangka guru khas kene p mncr anak muridnya sendiri di seganap pelusuk kampng n skulah..klu kat bndar smuanye dtg sendiri ke skulah tuk mnimba ilmu pengetahuan..

Skang aku jd keliru apakah persepsi mereka pasal pendidikan tuk budak2 khas ni..

mngkin de kata bagus mngkin de yg kata “tak payah la..dah bongok pun..p skulah ke tak ke sama je..bodoh jugak”…

Aku de cerita pasal sorang budak ni…namanya Awang.mula2 aku sampai cikgu kat sini smua truja suh aku ambil alih budak ini..kesian sgt..die pekak..lam klas kerje die asik mnyalin je..spatah haram tak th pe yg di ajar kat depan..

Meeting pun sudah di minitkan..smua bnde dah di persetujui..so..tugas aku dengan penuh bangganya bermula.. aku pun dengn sifat truje p la mencari sapakah gerangan budak ini…aku pesan kat die sok jumpa aku…bawa bapak skali..die angguk..

Sok paginye kami jumpa ngan Awang. Tetibe die nangis..xmahu masuk kelas..malu ngan kawan..maluuuuuuuuuuu…ya ampun..plz la..a

ku dengan rase sopannya pujuk si mamat ni..lam hati rase nk lempang je..so decisionnya die enggan jugak..ok fine..p la ko masuk klas..

So nk jumpa bapak die lak..tnggu punyer la tnggu…janji jam 9 dtg jam 11..angin aku satu badan..tp sifat ini kene control..kene tunjukkan sifat kesungguhan tuk mendidik si Awang ni..

“maaf cikgu,,lambat..”

“xpe encik..sila duduk”...”

kite nk bincang psal anak encik ni si Awang..sy dapat thy g die ni de masalh pendengaran..so sy di sini cb membantu die..walaupun ini di luar bidang saya n sudh di kire lewat sudah..jd kami ingin bantu anak encik ini serba sedikit..

”bla…bla…bla….

Nk di pendekan citer…bapak die jawab..

“xpe la cikgu..biarla die lam kelas normal…lg pu n die pun xde masa depan pun..

..biar die hbskan masa die kat situ..nnti lpas spm pun die duk umah je…xpayahla cikgu….”

“tapi, at least die th sign language..biar pun skit..at least nnti klu die jumpa budak2 yg sama ngan die nnti boleh la de interaksi”

“xpe la cikgu..klu cikgu nak jar ckgu amik la setengah jam…..”

“ok la”

Sayang…..bapak berpendidikan tp fikiran mcm or tak pas upsr je…bile aku fkr blk btul l pe yg dieorg ni ckp..bapak die memang xmh anaknye trima ilmu yg sesuai ngan die..konon bile bergaul ngan budak2 normal nti bulih bercakap…

...wattttt....this is very indulgent innocence..lam hati..betapa rendahnye pemikiran bapak die..klu ikut kan hati geram je aku nk tembak ngan senapang gajah..

Yg plg best ayat si Awang..”xmh masuk klas tu…IQ rendah…”

aku gelak sendr…lam hati..xsedar diri..dh la xpndai bercakap..pastu de hati nk kutuk org..blajar tak seberapa..aku buat umpan frenky br tau..huhuhu

Kawan aku lg sorang dh memag hangin satu badan..kami kecewa tahap cipan ngan pemikiran org yg tak seberapa celik ini…

..xpe la…one day die akan sedar betapa pentingnye pendidikan yg sesuai tuk anak2…

Kerje aku dh settle..aku dh usaha..semua report dh antar..hope bnde ini tidak akan di persoalkan kelak..klu de yg personal cb la..jgn kasi pecah itu baling..kan meletup..huhuhu

Emm student ku yg lain aku rase bagus…mak yg tiada pendidikan pun sanggup anta anak die..aku bersyukur ade seorang mak pelajar yg mcm tu..skang 3 org murid ku IKRAM AZNI dan LINDA..penyeri kelas kami..

Ok kite jumpa lg..nnti aku citer karenah dieorg lam klas..bnyak lg cite aku nk tulis nnti