Tuesday, March 15, 2011

International: The Malay Chronicles: Bloodlines (Hikayat Merong Mahawangsa)


Sinopsis

Dalam filem ini, Merong Mahawangsa adalah daripada keturunan Alexander the Great yang merupakan seorang nakhoda tentera laut yang terkenal pada era kegemilangan empayar Rom. Pada masa yang sama, Dinasti Han berkuasa di Asia Tengah. Ketika armanda tentera Rom singgah di Goa, Merong Mahawangsa telah diarahkan untuk mengawal Putera Rom ke Asia Tenggara untuk melamar seorang puteri raja dari Dinasti Han. Mereka akan bertemu di pertengahan perjalanan dan seterusnya berkahwin.

Walau bagaimanapun, lanun yang berbangsa Geruda punyai rencana jahat. Mereka menculik Puteri China itu dan menjadikannya sebagai tebusan. Dalam perjalanan ke Selat Melaka, armanda Merong Mahawangsa diserang tentera Geruda ketika mereka berhenti di sebuah pulau kecil untuk mendapatkan bekalan. Mampukah Merong Mahawangsa menyelamatkan puteri China dan kembali bersatu dengan tunangannya dalam perkahwinan yang ditetapkan untuk mempertemukan dua tamadun besar dari Timur dan Barat?

Pandangan peribadi

Dr sabah ke semenanjung semata mata mau melihat citer ni..mesti org akan cakap buang duit buang masa kan…tp itu lah kenytaan..tq kru production sb tayang citer ini time cuti skulah..aku yg mule2 xmau blk bercuti semjung sanggup blk sb nk tguk citer ni..nk tguk kat sabh..emm entah bile nk tayang d sandakan tu..

One word dr mulut aku bile mule2 aku tguk “superb”….memang betul2 gilak la citer ni…sound die memang best..dengan para pelakon die yg memang perghh..biarpon hero bukan melayu sejati..tp its ok..kan lam citer tu anak kacukan..huhuh..

Permulaan citer aku tguk mcm biaser sb I thought die just p kawin then apy ever after..but biler berlakunye adegn perculikan n di tambah lg ngan penemuan wira sejati lakonan stephen rahman membuatkan citer lbh siuk..then ngan aksi peperangan yg nmpak wowww.inikah filem melayu..biaser klu citer melayu mesti klu bab2 gaduh je slow motion..pastu nk bunuh ke tikam ker mesti nmpak palsu sgtt..memang drama murahan…tp kali ni nmpk like holywood nye stlye..memng superbbb..adegan lawak ade la skit2…tp cara cakap stephen tu kureng skit kurang la nmpk mcm lawak..suke dayang puteri tu…kunun mati time nk last tu..so cuteeee..plng bngga yg last tu..mcm muhibbah je org rom n cina mai dtg tlg geng2 langkasuka nk bunuh geng garuda tu..mcm satu malaysia plak aku rase…huhuhu…

Kelemahan citer ni adelah skit2..wlaupun xnmpk ketara sgt..tp blh la kite prasan if tguk betul2..1st masa hujan tu..nmpk sgt CGI nye..ialah kat depan nmpk hujan bile sampai kat lopak air nmpk air kat lopak tu rileks je..huhuh…pastu kat kapal tu tang cermin..adoiiiii…kin lawak jer..nmpk kekatunan ooo..pastu tang stephen rahman cek2 kapal..bile die trn kapal nmpk perkampungan nelayan..aku rasa mcm nmpak bumbung zink jer….huhuhuhu

Tp secara overrall nye aku memang suke citer ni..xberbaloi la aku blk smjung semata mata mo tguk citer ni..teknologi komputer n so on memang superb..so pada kekawan aku sarankan p la tguk citer ni..xrugi klu tguk…smlm pon memang penuh panggung…klu nk th citer ni best ke tak…p la tguk..sukung la citer epik malaysia…

Last..tahniah kru production…hope filem ni berjya n dpt menaikkan martabat filem epik melayu…

Mo lbh lnjut klik di sini…merong


Sunday, March 13, 2011

sandakan to BKI...BKI to KLIA

pg jumaat semngt mau blk kmpug memang meninggi..lpas blk skolah trus packing segala barang...lpas siap berkemas sesi mencr pasport bermula..bnde ni la yg aku lemah..selalu aku lupe aku simpan mana..last2 jumpe gak lam buku citer..huuh(pasport buat penanda buku..bulihh mcm tu) huhuhu..
flight dr sndakan ke kk jam 7 tp memandngkn xmau jem kami trn awl..jam 4.30 bertolk dr bukit garam..hujan lebat kat sini ngan kete yg bnyak..alih2 jam 5.40 br smpai...jam 6 kami trus ke kaunter mas tuk check in...ok siap check in kami rest lu
kali ini trip kami memang lama skit sb kununnye nk berjimat..tula beli tiket saat akhir...dlu senang je dr sandakn trus ke klia..skang kene drop d kk dlu...xpe semangat blk kmpung punyer pasal..huhuh
rest punyer rest de la jumpe ngan segerombolan selebriti tu...kunun stuck d sndakan..aku tguk je gelagat mereka...xminat pon sebenarnye sb penah jumpe sebelum ini..action nk mampus mcm famous jerr padahal hampeh..aku ni ngan penuh gayanye citer aksi die dlu mcm ne kami jumpe..ngan si ubai pon menokok tambahnye alih2 die pon kuar dr kaunter tu aku pon trus berenti n buat buduh jer..
xdsangka...uper2 nye kawan die ade kat tepi pintu ngah bergayut..aduiiiiiiiiiiiiiiii...kekawan aku punyer la berabis ketawa..tu la len kali nk mngutuk org tu tguk kiri kanan..ni tak mai terjah jer..
tp mujur kami bukan satu flight..hahahha
jam 6.30 kami check in..isi2 perut jap ngan sandwic pastu kami nye flight d pnggil..
maswings..foker..flight d borneo je die beroperasi..kali ini aku nk merasa mcm ne la..best ke tak..

kecik kan....mcm fireflyz d smjung..

masuk lam aku nye seat 3a..tepi tingkap..huhu..kat lam ni pon ade jugak seat tuk bisnes class.xtahan..xpadan ngan kecik..
memang betul la kata kawan2 aku..naik bnde ni..punyer la trase die langgar awan..mcm naik roller coster..gilakkkk..time die take off td pnyerla bergegar mcm nk tercabut jer..kipas ya ampunnn...ni la last aku ni bnde ni..sanggup naik bas owh pasni..
jam 8 kami landing d kkia ataupun BKI..
perut perlu di isi..jokm mkn mcd..lama xmkn kan..huhuh..flight jam 10 so kami berhua2 dlu...org sini memang pelik2(hnya kmai yg th citer sebenar)...nk th tanya ida..huhuhu
jam 9 kami pon gerak ke kaunter fireflyz..semangat owhhh flight baru kann..
alih2 tguk d skrin ubah masa..jam 11..adoiiii..kat tiket die tulis jam 10.20..kan senang tulis pakai pen..mnyusahkan org jer..tnggu punyer tunggu br la die suh kami check in tuk keselamatan..ni tuk org semnjung jer..cop pasport...
jam bergerak laju..kami bercerita ngan hal kami..bergelak ketawa antara kami..org sebelah lantak la..buat mcm umah sendr plak..huhu
jam 11 lum lg pnggil...adoiii knpa niiiii...jam 11.30 br d pnggil...ya ampun..punyer la lama delay..dh la xinform..hampeh tulll
lpas bording...mula2 la sesi beratur nk masuk lam flight..pelik ramai semacam je manusia ni..muat ke(lam hati berkata)

cantik kan..mcm gak jer..boing 737-800

puji2..memang cntik dr luar..sayap die pelik dr yg lain..emm kata kwn aku senang nnnti nk belah awan..huhuh
bile melangkah masuk trus pujian aku d tarik balik..ini kapal terbang ke kereta api...punyer la pnjang....aku nye seat blakang skali..32c..gilakkk..betul2 boing r..tp seat die tak la mcm mas tu yg ade seat tengah..
bile duduk aku rase pelik..kata flight baru tp seat mcm dh lama pakai jer...mcm2 timbul lam kepala aku ni....
emm sepanjang perjalann kami ok..best xmcm naik air asia..bergegar..yg ni okla skit..laju tu..awal setengah jam rase.kata jam 2.30 smpai tp awal dr d jadualkan..ok laaaaa..
tp ok skit sb kami xyah nk tnggu lama2 sb pg2 jam 7 nk p putra amik bas..
so tido time...tp xleh nk tido..bising ngan pakcik makcik yg nk pg buat umrah..berkumpul tempat kami nk tido..dr jam 2.50 smpai jam 4 lbh asik perknalkan family die jer...bikin panas owhh..
so aku pon bukalah tenet on kan phne..laaaa patutla flight kami delay ruper2 nye amaran tsunami......gempa kat jepon..yg kami ni xth sepatah haram...gilerrrr betul..

gambar hiasan..yahoo..

mujur xde pe2..selamat..fireflyz pon ade anta mesej 2 kali kat aku..huhuhuh
jgn la nnti mnggu depan flight kami delay lagi mcm ni..penatt owhh
so jam 6.30 kami mula bergerak ke destinasi masing2..dean wife die amik rishi ke taiping ubai ke kedah aku n ida ke putra amik bas..ingt bas ade uper2 licinnnn...so kami decide amik bas ke kuntan..aku p umah akak aku di p umah abg die..so
skang im here..at kuantannn...
selasa ni br pulang ke klantan..huhuhu...
so buat kekawan apy holiday.......

Sunday, March 6, 2011

lagu pilihan

ok lagu pilihan tuk mlm ni..lagu adira..ku ada kamu..bile aku dgr je lagu ni trus bibir bergerak mngikut rentak.....moga anda terhibur..

Di kala ku kehilangan
Di dalam kegelapan
Kau suluhkan sinar petunjuk
Di kala ku kesedihan
Kau ukirkan senyuman
Dengan penuh sabar memujuk

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu

Di kala aku tak pasti
Kau tampil dengan berani
Membimbing agar lebih yakin
Dan bila hidup penuh soalan
Kau berikan jawapan
Melengkap semua kekurangan

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu

Tidak mungkin diri ini mampu hidup tanpa doronganmu
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu

layan....


Saturday, March 5, 2011

CERITA KREATIF AKU PASAL BEN ASHAARI

-Sila buat satu cerita yang sangat kreatif mengenai BLOG BEN ASHAARI-

Emm segmen kedua aku..cube nasib kali ni..emm pe aku nk cakap ek…

  1. Aku ghaser idea yg menarik pembaca tuk membaca entri die
  2. Pastu segmen yg die buat nice sb ramai yg nk join..mngkin mo tumpang popularity or mo kan live traffic yg bnyk
  3. Kalo korang perasan die tulis ikut suke hati die..mngkin aku ghaser menulis pakai hati bukan tuk nama..ye takkk
  4. Lastly sekirenye ade yg mnjd pilihan die setiap kali de segmen terbaru knfrm org tu famous mcm kwn aku..tp aku xfamous pon..br 52 org folowersss..
  5. Satu g…aku ghase korang smua mesti jek betul2 kan si abg ben ni sb mo suh die suka kan korang..anyway jd la dr sndr..klu xfamous ngan org luar pon xkisah..yg pntg kite menulis pakai hati..bile siap puassss..kan mr ben…

Ok adios..klik d sini klu mo join mr ben…

Friday, March 4, 2011

terimbas kenangan indah bersama

bile belek2 tenet td..tetibe terklik album micheal learns 2 rock..tetibe nk layan kumpulan ni.sebelum ni tak pon..aku pon tenyeh2 la mouse..pe la yg siuk...tup2 lagu 25 minutes..uwaaaaaa...lagu tema d karaoke..
aku pon dgr la lagu ni..emm indahnye bait2 seni kata die..patutla si pilai nyanyi lagu ni slalu pon...
then trus aku jd kan ia bakground music tuk blog aku..lagu ni sebenarnye khas d tujukan kat pilai n adam...nk tau knapa..sb dieorg ni mimang suka nyanyi lagu ni kat karaoke..especialy pilai..aku pada mulenye xseberapa minat sgt ngan lagu ni..tp bile dgr smule td..emm nice songs..
mlm ni tetibe lak teringat kenangan thn lpas..uwaaa sedisnyee...

Align Centerkenangan akhir tahun..tetibe rindu owhhhh...hnya pic yg dapat menggambarkan perasaan penulis d saat ini.......

lai..lagu ni khas tuk ko...sadis bile aku dgr lagu ni owhh..jiwang giler aku mlm ni..
efect dgr lagu ni...hiihih

well skang ni dieorg yg pigi dlu..entah thn ni or thn depan aku lak yg pindah ke semenanjung..so tuk kekwan smua..slamt mnghiburkan hati yg duke lara dengan melayan lagu niii...ok layannn..
klu korang xmau layan pon ade aku kisah...muahahha

Tuesday, March 1, 2011

bile hujan turun

bile hujan turun mcm ni trus tringat zaman budak2...kenapa ekk??
emm klu zaman budak cnfrm trn je hujan cepat2 buka baju kuar umah main air ujan..pergghhhh siuk owhhh

bile air hujan merintik..

tp bile mak nmpak hbs,,blk umah cnfrm kene rotan..klu tak de bekas kat bontot tu tak sah la kan...
pastu bile usia dah meningkat cara mo nak mndi ujan bertukar lain..hahhaha..nak tau..jeng2222
"""""ni time skolah..dlu bile blk dr skolah naik bas kekadang naik basikal..pastu naik motor...bile ujan kan...saje tau buat muka selamba je...org smua parking bawah pondok..aku emm tak de nye..trus jak bonceng moto lam ujan..alasan....ala klu berteduh pon mesti lambat lg ujan mo berenti..jd pe lg go on sjak la..hahhahah
zaman kerje lak emm cnfrm r malu klu nk mndi ujan kannn..buat mcm zaman skolah
dlu..redah jak..ala blk umah mandi la kan...tp klu buat mcm ni kat sini aku rasa lain sb mesti sakit kepala..mngkin air ujan sini x elok kot..banyak asid....huhuhu
tp bile blk kampung la paling siuk..klu ujan je time petang buat alasan ngan mak kononnya nk alih tangga kayu yang di sandar kat pokok kelapa..padahal mo main ujannn...tembirang besar owhhh ini anak...tp mak aku faham sudah ngan perangai anak die yg satu ini..suka sgt main air ujan..dr kecik sampai besar perangai die sama jak...

ni bile main air banjir dh mcm ni..klu main air ujan lg la....(sumb yahoo)

tp itu la diri aku kan..bile org bercakap..de aku kisah...muahahha
bercakap pasal ujan..mlm ini ujan...lebat gilaaakkkk..br je td kami bergotong royong kasi mop lantai..banjirrrr...mesti skang ni kat lorong 5 yg bawag bukit tu banjir..kesiannn
ok la mo bobok dlu..melayan ujan d kala menutup mata..siukkkkk..daaaa