Tuesday, December 28, 2010

coRak coRek 2010

Dua tiga hari lg akan berakhir suda tahun 2010..wahhh aku makin tuaaaaa…umur hnya sekadar angka..jiwa tetap muda owhh..perasan nak mampus...Sepanjang tahun 2010 bnyak aktiviti yg telah drancang.. de yg mnjadi n ade yg tak mnjadi..aku ghase bnyak aktiviti yg kami plan smuanye mnjadi...hikhik..well bile dh jumper ngan kekawan yg sengal dan bangang ni smuanyer mnjadi...jgn marah rrrr.

so tuk thn 2010 ini aku cuba himpunkan segala aktiviti yg telh dilakukan oleh tuan tanah dan kekwan ke dalam satu picture..harap korang xpening r tguk gambr2 ni..hikhikhik



pic ni time pesta sukan guru2..kami kumpulan doraemon juara keseluruhan owhh
steady rr tsunami...aku tguk bile guru bersukan mengalahkan budak2 jer..klu de video memang aku taruk lam ni..leh kite tguk aksi cikgu sorang2..memang mcm kanak2 riang..

yg ni bnyak program..pesta sukan skulah..kejohanan olahraga..kem PMR..pastu sambutan maulidarasul...biar pun bnyak program tp fun sb smua kwn2 pakat support..spoting..smua keje jd mudah..

tguk ada gaya mcm artis tak??? ha yg ni sambutan hari guru..
bile guru menyanyi lalalala..smbutan thn ni la aku ghase smbutan yg plng skema(dieorg bilang)..xde karaoke mcm thn lpas..klu tak leh la tguk dieorg karaoke..xpe la yg pntg nynyi bersemangat...

so lpas hbs aktiviti skulah..kami pg mereleaskan segala urat saraf yg kununye longgar d pulau manukan d kk..siuk we..naik banana bot...pastu snokeling..fuhh seharian kat sana mcm xpuas jer..so geng next trip pulau lg rrr...stress trus ilang..so klu sesape yg stress naikla banana bot..cnfrm ilang stress

pic ni rasanye lam bulan 5 6 7 kot..tp yg pasti time bnyak giler aktiviti..besela prgram skulah kan..antaranye perkhmehan perdana kat sukau..so trus amik pluang mnyusuri sungai kinabtngan..tp xjumpe ngan frenky n monyet..klu naik bot kecik br la nmpak katanye..pastu kami p gua gomantong..perrrr cukup la skali jak aku masuk..busukkk...last kami p umah si marhani mkn buah durian..fuhhhh...best siukkk

so nk menunjukkan keterelan yang x seberapa maka kami pun join ler kejohanan bowling PSKPPS d champs bowl..xsangka owhh geng kinabnatangan mengaum.ni br sebuah kete yg pg..klu kami pg ramai2 mcm bese alamaknye menangis r org sndkan..hikhik...xcaye tguk la...mcm menang oscar jer..ahaksss

aktiviti membujang diteruskan lg dengan cuti hujung mnggu...yg ni hnya sisipan jer..klu nk kasi letak smua pic mati la aku nk upload bnyak gambor...yg ni kami p tguk monyet @ nama sentipiknye proboscis monkey..tul kot ejaan aku..monyet ni hnya de kat sabah jer..kekawan smjung..sila la jeles yer..muahahahha

owang kata klu nk mendaki gunung kinabalu kene la amik mood kat kaki gunung lu..so kami sajer2 lank mraser mnghirup kesegaran udara d kaki gunung kinabalu d kinabalu park...perhhh memang cantik...smangt nk mndaki semakin trujer owhhh...tp bile la agaknyer???

aktiviti pulau memang xpuas..betul la owang cakap..sekali p pulau memang akn p lg..skang ni kami menakluki pulau kapalai, pulau mabul d semporna...wahh cantikkk gilerrr..ni aktiviti d hujung mnggu..kerje giler jam 2 pg bertolak dr umah..tp trip ni memang best..leh snokeling tguk penyu live depan mata....mcm xnak naik ke darat jer..cb tguk aksi dieorg begambo...emm memang xingt kawan..jnji posing lam air..hikhik...apa2 pun trip 2hari 1mlm ni memang gempak

trip kali ini rasenye lam bulan 9 ke 10..xsure...tp trip kali ini kami pg kk semata-mata nk main boling,beli anset ubai..pastu shopinggggggg....hihihihi..tp lam pada itu kami sempat seinggah d kolam air panas poring d ranau..pastu begambo kat ladang teh..nice la..tp klu pg secara berjemaah lg siukkk...

yg ni last trip kami pada tahun 2010...yg penting ke pulau lgggg..kali ini kami pg melancong ke pulau labuan....emm nice la tempat dier..kata org jauh perjalanan luas pemandangan..ye tak..bile lg nk p tempat org..so tguk la beberapa tempat yg sempat kami snap

hengat pic atas tu jer last aktiviti kami..ooo tidak.. inilah aktiviti pengakhiran kami iaitu jamuan perpisahan d akhir persekolahan..mnggu last tu kami buat pertandingan boling tertutup tuk geng guru..pastu mkn2...n last day iaitu hr jumaat kami buat bbq..parti yg di sulami karaoke ni sempene perpisahan kak mas, pilai n adam..memang siuk tguk dieorg spoting berkaraoke..tq kepada krew yg terlibat...korang memang spoting....

thn ni kami kehilangan ramai kwan2 yg spoting...uwaaa sedihhnyeee..tp xpe nnti nk buat trip kite jumpa rrr..jgn nk sombong sana ok..di harapkan tahun 2011 akan menceriakan lg suasana smkbgII..
nnti kite jumpe lg arrrr....ok adios amigos


mirza amiro
"bila jari jemari mula berbicara"


Monday, December 13, 2010

SuKe suKi kaMi d LaBuaN…



Tanggal oktober 2010 masihi tarikh yang xseberape keramat kami pg labuan..kota keriangan di kala keterujaan yang melampau..hikhik..tp kununnya nk smooth mlm tu kuar ler kami beramai2 ke kedai makn datin..bincang punye bincng ok ngam lpas jumaat kite gerak…

Waktu gerak bermula..kete myvi 2 bijik 2pompuan 6laki..lam kete siuk bercerita itu ini..bese le over excited kan..aku drve..awl2 dh aku pesan korang jgn nk tido r..aku campak korang sekor2 tepi jalan klu tido..hikhik..kami singgah jap kat ranau n trus ke kk..

Smpai kk..jom kite buat kerje gile jap…boling time…huhuhuh..sengal je..singgah d one jam 9 main boling 3 game..yg main aku hanie n felai..yg lain mngurut..PENAT..blakang kire..yg pntng main boling..pukui 12 gerak ke umah adam..todo sana.ingt nk stay otel tp adam suh tido umh die..ok set..jimat duit..hikhik..

Jam 5 kite gerak rr..emm haram..kul 5 br bgn..hukhuk..lpas siap jam 6 kami gerak..destinasi ke menumbok.mau naik feri..bw kete masuk sana..senang skit..so pe lg racing rrr..smpai pekan papar jap amik si kimi..gatai kimi smmlm inda mo ikut..minta puji tul..

Kul 10 smpai pekan menumbok..siuk sini jalan cntik..kan best klu kat bukit garam jln sm kat sini..emm yang adoo…so memandngkan adam ketua suh die urus pas masuk..so..tiket kuar ade tp tiket masuk hbs..mcm gampang je rase..de lak tiket mcm tu…siok jer..klu th mcm tu fuck kete ke kat kk je..xyah bw kat sini..so conclusion is fuck kete so naik speed bot or feri..pilih either 1..15 minit or 2jam..so decide 15 minit…


inilah speed bot yg kami naik...(sumber google)

Mak oiii..kecik nye speed bot..hineee je aku rase..mcm PATI je..suka hati je tangkap muat..mcm tin sardine je aku ghase..2 minit pertama best ooo..tp jeng2222…sesi spin washine basuh bermula…hikhik..ombak punyala basar..kami duk lam bot tu melambung2 mcm kain kene spin jer..giler..hambik ko nk naik speed bot sgt..sesampai smua diam..pakat cr krusi nk duduk..aku rase mcm nk terebang jer…


pemandangan dr jeti..waaaa cantik..


terminal feri d labuan

1st impression..wow..siuk…cantek..cr maps lu..kite tguk mana best..ok set cr otel then mkn pastu cr kete sewa..aku mo ke otel nk rest lu..kpala aku teler2 ni..mo baring..tawaf punye tawaf sehingga pening jumpe la otel..ok la besar..muat kami berenam kat lam tu..we pompuan kite rest lu lg 2 jm kite gerak..


ok..pe2 hal lu kite check mapss...pe yg siuk...

Kul 2..feeding time..ko hengat haiwan ke feeding2..huhu..kami lunch kedai mamak..hentam le..lpo giler..pas mkn dpt la kete unser..ngam..penuh satu kete..guide kami..si kimi…kunun penah duk sini..tp hangguk die..jln bulih lupe..hampeh tul..mula2..pg muzium marin lu..


so kenangan bersama..di muzium marin labuan....


bergambar depan akuarium...aku raser kat sini je ade binatang
hidop..huhu

Wahh besrnyeee..masuk dlm..emm okkkkk..aku hengat mcm langkawi..alih2 gambo je banyak..emm xpe la layan jak…lam muzium ni amik pict je la..at least de la pic kami kt sini…


anak dara mana la ni..masing2 posing nk mnunjukkan ayu yg
xseberapa


ni plak kununnya kerangka paus..emm layan je

Pastu pg kubur..tmn peringatan..aku rase cini la plng bnyak kami amik gambo…kubur pun kubur la..actualy bukan kubur pun..tp tugu je..cantik doll..


begambar secara berjemaah..


aku rasa bersila lg siuk weii..

Pastu kami pg tmn burung…emm ok la…lbh bgus skit dr lngkawi..hikhikhik..sb de burung cinderawasih..1st time oo tguk..aku pelik gak..kate die stay kat atas awan..knapa de kat bawh ni lak..terlupe jln pulang kot..hikhikhik..so snap le skit2 pic2….


ini la burung cinderawasih..mngkin die terhempas kot kat
tanah..tu yg xpndai2 nk naik kat awan lg..huhuhu


sesi bermain buai selepas hbs pusing satu taman burung


p/s org dewasa tidak digalakkan meniru gaya ini..klu kanak2
riang dharuskan..

Next place tringin nk singgah menara tut p emm mcm xmenarik jer..xyah la..jom mkn kat tepi pntai..enth le pantai mende..singgah pekene pisang goreng ngan abc..best gile pantai..pergg angin..klu aku pasang syp cnfrm sampai smjung..hikhik..


berehat d pantai..pekene abc..perghhh lege..dieorg je..aku???


aku melepak d tepi pantai..sesi snap..angin die best giler...

So jom le pg shoping cokolat…mcm siuk…tguk2 siring2 pantai..ramai jugak org melepak..ye latak de tempat lain..segerombolan moto besar limpas kami..em xyah eksen la..stakat pusing tempat sama..jahat gile ayat…


memulakan misi..shoping time...hikhikhik

So fuck kete ..jalan kaki beli sevinier,,kunun nk buat knagan..amik la 2 helai t-shirt..pastu pusing2 kedai..ok jom shoping coklat..hbs srtus lbh beli cklat saje…emm suka la tu.mkn la ko hr2 coklat hr2…


antara coklat yang kami borong kat sana..nmpk skit tp pergg
berguni2 kami borong..mcm sales plak rasenye

Mlm mkn d medan selere..lupe nama tempt tu…nice la..tp kesian…labuan mati dim lm hr..de klu nk cerah skit..pg club..mo dnce…pg la..syurga…boring tahap cipannnn…so pg biesnezz centre..besar tp sunyi sepi..jom boling..ya ampunnnn..mcm tahi je servis..sodihh aku rase..xhbs main kami bla..sengal btul lane..

So….blk tidooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Soknye jam 9..bertolak blk….naik feri…2jam fuhh xpe yg pntng selesa..smpai kk jam 12..yilek jap..singgah mcd..trus racing smpai kinabtngan jm 12..tidoooooo sok kereje….huhuhuhu


inilah pic pemandangan feri dr atas..penuh segala mcm
knderaan...patutla 2 jam pun..huhu

emm percutian singkat kami 3h 2mlm ke labuan..nice place..tp bowing.xmcm langkawi..huhuhu..jgn mare ye org Labuan..hihihi..ade masa kami pg lg sana.)





Mirza amiro mohamad
‘Bila jari jemari mula berbicara’

Sunday, December 12, 2010

pesen rambut disember


Salam…..
Setelah mngupdate blog smlm trase mau update plak hr ni..aku nk buat pe rrr..okey leee..smlm lpas mndi trus pg cermin..telek pnyer telek..naaaa aku nk buat perubahan..pe ye…tetibe abang aku jerit dr atas..wei jom potong rambut…..waala…jom…
Aku nk bt fesyen mende le kat rambut aku ni..nk color..kene kejar ngan parang kekgi ngan bapak aku..so kasi pendik lerrr..pendek mana weii..nk ikut abg aku..inda best..knapa???..die tu askar..agek2 le nk ikut pesen die kannn
Lamanya memikir..tup2 aku tnya barble tu…die bilang kasi pindik la…aku emm alrigttttt…so kasi potong hbs rrr..ye la pek…so jd le botak ni r..botak ker..tak la jugak..
Aku rase ok kot..mak aku ckp sebijik mcm muka abg aku..dh adik bradik kan..so ngan penuh truje aku upload lam fb..mcm2 org komen..emm motifnye..ramai gak la yg cncern pasai aku..mcm d sayangi lak..hikhikhik
Dlm pikiran..aku rase mcm nk kekal je thn depan kat sabah nnti..tp xpe..kite tguk lu..hjng bulan ni aku blk sana..ghasenye xsempat pnjg lg kot..hikhik…
Ok la aku chow lu…ok adiosss

Mirza amiro mohamad
‘Bila jari jemari mula berbicara’

Saturday, December 11, 2010

sAjaK aKu



1985
aku lahir..
mak ckp...
aku xsuke hisap susu cap gantung
aku hesap susu ducth lady..
patutla skang aku suka
minum susu ni manjang

1991
aku masuk jah 1
aku nk masuk tadika..tp ayah xbg
die oyak xpayoh masuk leh masuk u gok pahni
emm aku ikut jerr
aku kenal huruf..
aku kenal number..
aku blajr ABC..
aku blajr one two three...
x sabar..
nk masok jah 2 esok..
aku ingt sari jah jah 1 upernye stahun...
emm laye jahh
aku raso skolah rendh xbnyak mana..bese je..
aku tgk ore g skolah aku g etek..
best kot...
masok jah nam..
exam upsr..ore debar aku debar etek..padahal tok ngaji pun..perase sgt.
pahtu kuar result blh la 1A 3B 1C.
emm tguk xngji mana pun blg gok 1A.
so..

1998
Skoloh menengoh smas..
br la nk bruboh skit
dr klas bangang lopat skit2..
mngkin rase malu kot duk klas bodo..br nk nyesal dih..sengal je rase
frm 2 jd pngahwas ..mulo soho
yea yea..
rama amik aku abe akat adik akat..smua trakat.
padahal ghumoh xjg mano pun adik bradik..hikhik
pastu pmr..leh la 4A..masuk klas account
uper2 nyer...
tu la minat aku slama ni..mngire
cikgu kata ade bakat…yola A manjang
spm aku aku dpat A1 acount
pe lg mitok u poli smua tepat account no satu
sonok...dpt pnggilan satu demi satu kos sama
dgn truje aku cal kak sulo aku
nk th pe die ckp..”tok payoh..masok frm 6…
dummmm……sbule xlalu mkn nasik
emmm, aku sedar..
aku kene ikut ckp oong tuo

2003
Skoloh tikate nam
SMK Mache
ade account ke…xdop
tp cekgu kata kalu amik ekonomi leh amik account kat u
aku ngaji la tungge langge…
teberok sero..susoh wooo ekon..
patutla rama failed pun
xpe aku bktikan yg depe tu bodo aku ceredik skit..hikhik
mula bertatih
sini..
aku blajar jadi dewasa..
aku blajar ngorat anak org..
aku blajar permainkn anak org..
aku blajar...
kwn dan sahabat..
bezanya banyak..
lps stmp..
tringin nk amek account tp minat plok ke pendidikan khas
along xstuju tp aku kerah
last aku dpt yessssssssssssss
so...

2005
Masok U major pend khas
kt UPSI..
sini..
x dek nombor2 doh..aku jd bengong
aku blajr pronoun braille
'tulise titik…mcm bangang je…
teori account
ganti ngan sign language
banyak mende baru..
gile ke ape…oo tidakk
tp ore kate kene ade minat..
aku test la..emm mcm best
kene rajin belek book..
rajin2..
tapi aku..
'terlebih rajin'....
tiap hari...
tidor kol 4 pagi...
balajr..?
x..
layan tenek...
exam..?
maintain..
stakat 3 pointer lbh lbh small de pises jer
hahah..blagak..tp knytaan..

2009
aku praktikal..
haaa...
baru lah boleh blajar. Kod tgn.
d SKPK selngor.
2 mnggu aku mcm itik..
angguk2 mace pok ko…
hooo la xpehe spatah haram
xpe la kene bodo pun tp aku gigih
masuk mnggu ketige..GB n PK kejut aku dh reti sign langguage
hambekkkk
dlu under-estimate..skang br nk puji
bebudak u lain mai praktikal soh blajor ngan kami..
hola..budak best praktikal..
kembe meta..pastu bnyak program kami buat
upsi d mata pekak naik kembli..bngga wee..
sini aku bercinta kejap
tp kejp jah..mcm gampang je aku rser..
tp xpe aku grad ngan jayanyerr
emmm....
tapi yg paling bes...
aku balajr...
JADI CIKGU....!!!!
2009-10
Aku posting
SMK BIJI 2, kina sabah
jadi cikgu..?
tugas...
buko klas..gileeee
so stahun la
aku bertngkus lumus
tp bederat tu meme hobi aku..merata aku jale..
aku masih belajar...jd cekgu n pemain boling yg xseberapa pro..holaaa loke jah
aku blajar erti sabar..
nape...?
'biarku menjadi lilin'
bait2 lagu itu lah jawapannye...

2011
Aku rasaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa




......to b continued.....
mirza amiro mohamad
bila jari jemari mula berbicara