Monday, January 31, 2011

KErJe vs muDah...



mana mau aku pilih...fening22222(sumb yahoo)

Time darejah 1 mesti korang tanam citer2 yg beso2 yg tinggi2 kan..xdenye korang nk cakap ckgu sy nk jd perompak..cikgu sy nk jd petani…haram….smuanya nk jd peguam,loyer,doctor,nk jd cikgu…emm hampeh je..blajor mls de hati nak kerja bgus2…poorahhh

Tu time skolah rendah..bile masuk skolah menengah smua dh tanam cita2 secara diam…bile masuk klas sains smua aim..aku nk jd dokter..aku nk jd ahli sains..pastu bile masuk kelas sastera smua nk jd loyer, nk jd penulis..klas blakng plak..emm jd la pe2 pun..jnji aku leh kereje..baik dieorg ni yilek je lam kehidupan…alih2 dieorg lg berjaya dr kelas depan..kannn...

Ok kita copss dlu ngan mukadimah tu..skang kite ni bicara masalh bile dah matang ni lak..masalhnye matang ke semua org yg dh kerje ni..masing2 bile dh mnjangkau usia 20 thn ke atas ini smua dh bekerje..masalh br lak muncul..dieorg smua tunjuk jari telunjuk sesame mike2 smua..pe tajuk yg slalu di debatkan.... alaaa kereje ko mudah je..kerje aku lg susah..emm pah ko ceroh la tak hbs nk berdebat ni haaa..

klu gini la gaye die konpem sesape takde lesen cabut lari owhh..(sumb yahoo)

Ok..kite citer lu kereje polis..dieorg ckp polis senng je kereje die..tahan org bawa kete ke moto ke pastu bg saman..pstu tangkap pncuri..klu xde kerje melepk front desk..tak pun duk borak kat kedai,,ko hengat itu je ke kerje dieorg..klu dieorg bg saman..dieorg tak th ngan brpe jute org sumpah seranah kat polis2 smua..klu nasib xseberapa bgus kene langgar dek kenderaan lain..ye tak..nk tangkap pnjahat ingt senang ke..silap hblan kene tembak..xpasai2 anak bini sebtang kara kat umah..


de gaya cam nk perikse patient ker..(sumb yahoo)

Kereje spital..bnyak..nurse ade doctor de..cleaner ade..ayat gampang..senang je..dieorg pnggil org cek pastu bg ubat..tak pun cucuk kat mana yg patut..easy kan..haaa klu salah cucuk mau tak harunye..klu salah jahit maunye xbernyawa patient tu.tak pun bg salah ubat..conferm almarhum la jawabnye..ye takkkk…

sape mo servis aku....cal cpt...(sumb yahoo)

Kereje peguam best…duk opis tnggu org dtg..jual2 sore..sape plng petah cnfrm menang lam court..dpt duit..tguk kete smua beso2 kan..xde kereje duk opis..emm bestnye..oik ko hengat itu je ker..nk selidik kes tu yg zaman jepun tu..sape yg nk buat..pastu klu silap amik kes kalah..klu kalah lingkup..emm kesiannn..

klu gini gaye..aku ghase bebudak ghamai dpt a....huhu..(sumb yahoo)

Kereje cikgu lg besttttt…org kerje samapi ptg..cekgu cikgi nye kerje half day jer..masuk klas kluar klas mngajr..xde klas mlayan fb..tak pun mark paper budak..pastu ptg blk umah leh tido..pastu cuti skulah leh pg jalan2..blk kmpung..mana de org cuti smpi sbln..cikgu jer..amboi2 ko hengat smua ckgu mcm tu la..bile blk umah..kene bt leson plan tuk sok..mlm2 parent call tnya masalh anak..we susah doll..pastu kerje cikgu brapae jam ni…

sape mo join....hikhk..(sumb yahoo)

Kerje perompak peragut lg siukkkkkkkkkkkkk….xyah nk balajar tinggi2…tp de gak yg blajar tnggi skit pun..hhuhu..ye la jeling2 orang..pastu line clear trus rompak sesape yg trase bnyak duit..klu tak dpt la 2 3 hingget..klu yang trase bijak skit rompak kedai mas ke bank ker..xpun masjid..tetiber..klu kene ngan gaya wahhh lumayan beb…7 keterunan xhbs ooo..pe brg duk Malaysia..blk kampong kat London la…duk Malaysia kan xpasai2 kene tangkap..ye la..peragut klu kene tangkap mati la ko kene blasah..klu sorang dua takpe la..ini skali blasah berpuluh2 org..Allahyarham la ko..hikhik..perompak besar mesti guna pistol..sesi kejar ngan polis mesti mcm lam filem2 hollywood kan..silap hblan mati katak..pastu famous jap muka dieorg aksi ayu mati di tembak oleh polis..hikhikhik…

Mcm2 kerje kat dunia ni ade susah ade senang..klu senang rileks la skit bebanan..klu payah tu smuanye kene ade usaha..klu nak yang mudah je manjang baik duk lam gua..tp susah gak nk mkn mcm ne kan????..tp kata2 pujangga ni ade mnyebut…ulat lam batu pn leh mkn…wei mangkuk tu ulat ini ko..ko nak ke mkn batu..agak2 r…kata2 tu xleh nk pakai dah..smua kene usaha..

Tp kan mesti korang bile jumpe kekawan zaman2 beringus dlu mesti guna ayat yg sial ini..ehh duk mana skang??.

keje pe skang???.

emm klu yg kerje best leh angkat hidung skit..klu yg kerje cleaner ke buang tahi beruang ke kene angkat apa2 yg sepatutnye ker…emm nasib badan kan…

Pe pun kite smua ni kene la bersyukur ngan pe yg kite ade skang…biarlah kite ni bergaji kecik ke besar ke kite mampu nk sara dr kite n family kan…klu nk tuding jari pun agak2 la..kesian..mana th die ade prblm dlu2..mngkin die pndai tp family die tak de duit ke..pastu die xpat nk amik exam sb die cirit ker ape ke..kite mana th kan..

Well pe2 pun life muz go on…nnti kite bercerita pasai lain lak..trase nk komen sila la..klu nk bla blh la..ade ku kisah..tp yg ko baca sampai ke ayat ini pe kes..hahahaha

Mirza amiro mohamad….

Bila jari jemari mula berbicara..

adaAkuKisAh...

Saturday, January 29, 2011

sEkaDar Luahan

bnyak bnde berlaku sejak 2 menjak ni...pening2 tp mcm bese..life mus go on...
smlm nta hsmate p epot..sorang nak naik haji kat india..lg sorang nk sambut chinese new year kat ipoh..hope mereka bahagia d sana..sedih je rase..
skang ni yg tnggal aku ngan roomate ku...slama smnggu ni aku tguk die..die tguk ku..matai la kami keboringan
emm bile anta hsmate kat epot lih2 jumpe kekawan yg lain....smua pakat blk kmpung..jd dialog nye
"korang xblk kmpung ke?"
"kami skulah mnggu depan"
"korang???
"kami skulah......
aihhhhhhhhhhhhhhhhh
bile ingt blk..nape la skulah ni jak yg skulah..xpe la demi tugasss....
pastu td pigi la lahad datu..kunun mo cr baju...jalan raya lpas ujan..punyer la terukkkkkkk gilakkk....klu d smjung ni cnfrm masuk brita tv 3...kat sini entah la...
p sandakan smlm pun sama...jalan die memang xnmpk macm jalan raya..
klu di kire logik memang xlayak dikire main road....ala sblm hujan pun teruk jugakkkk jlan die
tp klu nk di kire jalan rusak memang bnyak gilak..nk tnggu runtuh dlu br d repair kali..pe la nasib...luahan perasaaan lak...rase nye mlm ni..sedih pun ade.
hope nnti ade la projek nak baik taraf jalan2 d sabah ni...ni tuk keselesaan pengguna juga bukan tuk aku sorang...

Monday, January 17, 2011

miNgGu peRmuLaaN pErsekoLahan

mcm lama lak aku x update blog aku ni ha...ok rini mo share story mory tuk mnggu permulaan niii...
minggu pertama tahun 2011..mnggu nk kata penat tak jugak..nk kata rileks tak juga..tp aku rasa mnggu ni mnggu tuk bermula perjalanan ke arah bnyak kerje..skop tugas blum th tp hint2 awl mcm jawatan aku tetap jer iaitu par guard..muka aku ni macm pak guard ke..suh la guru br plak trajui..asik org sma jer..hampeh tul
pg senin bgun pg sakit2 badan..aduyaiii tilam ku sedih ooo..dh melengkung..mcm besar je bontot aku sampai tilam pun jd mcm tu..murah kali sb tu x berkualiti..jd cr la aku satu kinabtangan..smua kedai cakap .."tilam single sorang tiada tp yg ade tilam single tuk 2 org..aku pun blur dan (&*&%^^$%....yg pntg mlm selepas ni aku akan tido ngan nyenyaknyeeeeee...
kat skulah ade student br daftar..emm 1at impresion budak ni mcm bgus skit dr budak 2 ekor tu..hampeh je prangai..sama je mcm thn lpas..aku kene rendam ngan air bunga dr gunung br dieorog brubah kali...
tp thn ni aku suka bile ngajar ade la budak yg paham..jgn jap g kat klas paham bile exam hampeh..aku tempeleng la nnti.,,....
smlm aku di kasi tau aku ngajar sbjek p.Akaun tuk dak frm 4...aku rase mcm trujer jer..at least otak aku bekembang..dan minat aku yg dah lama terkubur tu de la skit bunga tumbuh..tu pun klu ade lg saki baki baja yg tinggal..klu tak der masak la nnti kau nk mngajar dieorg tu..tq kat opismate aku sb kasi pluang aku nk ajar dak nrmal...hukhuk...
tp bila masuk klas..budak nye prangai mcm gampang jakkk..emm ko ingt aku ni baik la..sory..nnti luse aku masuk aku halau la sesape yg trase mls nk blajar..baik ajar budak khas lg best...
weekend ni pg bndar...mo pg beli bnyak brg xde.yg pentng..bolingggggg...gian owhh lama tak main..pastu buat operasi kat umah..xsngka cuti sbln ni cik siti buat sarang kat umah..bermaharaja lela die kat umah kami..mati la ko cik siti...ekor blkang ku mula menari2 hikhik.....tp kan..slpas operasi cik siti mcm tau2 je melarikan dr..memang r cik siti ni pg skolah..pandai escape bile org buat operasi
mnggu meeting mula berjlan ngan segala tugas di berikann..mcm yg aku tulis kat atas tu..aku tetap ngn tugas pak gard..memang berpencen ngan tugas ni je aku..sielll jerrr..
mnggu ni mnggu latihan umah sukan..kite tguk je mcm ner..mintak la hari2 hujan..xpayah trn padang..muahahaha...


mirza amiro mohamad
"bile jari jemari mula berbicara"

Friday, January 7, 2011

mY faMili Ku...



klu kite citer pasal famili kan smua mo share yg sedih2...blaka...pastu de skit mode2 suka...tp itula hakikat kan..roda2 kehidupan.ade suka duka..jd kita sebagai manusia yg ade akal fikirn harusla pandai mencorakanya kan3x..per..ayat xtahan skema giler...huhu

aku rase lam umur aku 25 tahun ni..aku tguk sekali parents aku senyum...senyum yg memang betul2 trasa mcm xpenah la tguk muka dieorg bercahaya mcm tu..
time tu ialah bila aku dapat keptusan kemasukan universiti...nk di jadika citer aku mula nervous pg tu..jam 8 smua kawan2 ku mula anta sms ke UPU...tepat jam 9 smua pakat call sms aku..de yg dpt usm upsi uum ukm...aku.....ha sudahh..dr jam 8 aku anta sms xreti2 mo reply smule...ha sudah cnfrm xleh..
tup2...sedang aku bekpest...bnyi mesej masuk...
"tahniah..permohonan anda ke UPSI berjaya."

aku pun ngan penuh truje bongkaknye menjerit yessssssssssssssssssssssssssssssss....aku belari kuar rumah cr mak aku n trus pndang muka die..tibe2 mak aku yg tgah sapu sampah trus menjerit sama...die berlari2 ke arah aku..aku ingt nk peluk aku alih die pegang kpla aku n goncang2 kpala aku..pelik lak aku..pe hal mak aku ni..xpe la..jnji die apy...bapak aku lak aku diam jak.mls nk kasi th..seprise kunun....aku xcall pun die.. tp xsampai 5 minit die pulang..dlm otak aku..haiii mcm th2 jerrr...aku tercegat depn pintu ... n aku pun tunjuk sms td kat ayah...

emm nk thhh...sma jak ngn mak aku..die goncang2 jugak kpala aku...nasib laaaa aku ni haaa..tp xkesah yg pntg ni la 1st time aku nmpk die senyum sampai ke mlm..hbs satu kmpung ayah aku bercerita..mak aku rileks jer..terbalik plk aku rase..biarla over x-cited..ye la..aku je anak laki yg masuk u ni ha..tu yg die bngga gilerrr niii....bnyak lg ni aku nk citer..tp xpela aku cite part sedih lak...hhikhikik....

aku ingtkan bile aku dpt posting ni dieorg suka la...alih2mak aku buat muka sedih die..nk tau nape...sb ku dpt posting sabah...takut dieorg kot2 aku terpikat ngan org sabah..hahahahaha....mcm2 die buat..suh aku minum air yassin la..jumpa ustaz la suh kasi kebal..mana th de santau2 ker..
tp stakat ni selama stahun aku berada sini ok je aku rase...slamat la n sihat walafiat...
k kite tamat lu citer ni..aku mo citer kisah family ku...sgt trujer... bile tguk gmbr d bawah ini..huhu

pic ni bnyak aktvt kami..kawin abg aku..p klcc ngan mak aku..dpt anak buah baru..buat besday party anak buah tp pak n mak sedara yg over..hikhik...

aku nk taruk pic family tp rase xde kot...xpe la aku ltak pic family ku yg di gabung2 ni ha...family..smua orgh sayang kan...tnpa dieorg susah kite..memng susah pun kan..yg best bile time raya..sgt2 hapy n hapening...siuk sesi kutip duit raya pastu sesi tido mlm..perh tak muat umah owhhh..rase mcm nk tampal jer sekor2 kat dinding..huhuhu


ni pic raya..meriah giler..part plg aku suke kutip duit raya..pastu aku bg kat ank buah plak..dpt skit tp kluar duit bnyak...nasib2..hukhuk..lpas kami beraya mcm2 la aktiviti kami buat..potong kek kawin abg aku..buat mcm kek sendr je..letak lilin..pastu ramai2 pakat tiup..sengal je raser..pastu kami pg mandi manda kat sungai...fuhh klu mo imbas segala kenangan tu memang perhhh tak cukup owh entri ni...yg pntg bile tguk gmbr ni tersenyum sendr..dan yg pastinye aku menangis sendr....uwaaaaaaaaaaaaaaaa tidakkkk



ini la idaman mak n ayah aku dr aku study sampai la skang

smua orang idam nk bahagiakan mak ayah masing2 kan...masing2 de impian n cite2 yg mnggunung..jd usaha la sblm mereke menutup mata...aku insyalah thn ni akan berhasil la segala impian mereka yg selama ni dambakan...ni ha umah baru...ye la kiri kanan umah beso kan.jd dieorg pun mau jugak merasa..insyalah thn ni.....

insyallah kan ku harapkan tiada kesedihan dalam kluarga ku...biarpun ade masalah yg melanda..dengan ikatan kekeluargaan kita yg erat pasti segala masalah akan dpt di selesaikan...biar pun kekadang aku buat jahat ngan mak aku...nk th ...aku slalu ckp..:"nnti bile ore blk saboh..jgn call rr...ore tukar no phne.."

mcm gampang jer bulih anak bertuah mcm aku ni..huhu..tp besela ayat gurauan mnja tuk mak n ayah aku..pe2 pun aku syg mak ayah aku n adik beradikku...(mo nangis owhh)
.end

love u all....

mirza amiro mohamad
bile jari jemari mula berbicara...


klu trase mcm nk join segmen ni sile le skodeng jap blog kwn aku ni rrrr..mr UBK...hikhik

Thursday, January 6, 2011

mEreka KaTa



sekapur sireh (mcm buat asmnt owwhh)

bese org baca bila jari jemari mula berbicara..tu trademark aku..bese klu aku tulis berkenaan ngan pngalman or pe2 yg aku suka..ye la my blog kan..

tp mesti la yg bermaklumat jugak kan..at least org tguk baca n follow my blog dpt satu ilham or maklumat…

so kata2 aku tuk korang..
bile skodeng my blog dnt 4get rrr...sila la baca sila la komen tuk penambahbaikan n cnfrm sila la jd followers..mcm peraih undi lak aku ghaser..huhuhu

ok..tu jak aku nye sekapur sireh aku…salam bloggers smua…

mo join gak ek..klik sini....mr ben blogger

mirza amiro mohamad
bila jari jemari mula berbicara...