Monday, January 31, 2011

KErJe vs muDah...



mana mau aku pilih...fening22222(sumb yahoo)

Time darejah 1 mesti korang tanam citer2 yg beso2 yg tinggi2 kan..xdenye korang nk cakap ckgu sy nk jd perompak..cikgu sy nk jd petani…haram….smuanya nk jd peguam,loyer,doctor,nk jd cikgu…emm hampeh je..blajor mls de hati nak kerja bgus2…poorahhh

Tu time skolah rendah..bile masuk skolah menengah smua dh tanam cita2 secara diam…bile masuk klas sains smua aim..aku nk jd dokter..aku nk jd ahli sains..pastu bile masuk kelas sastera smua nk jd loyer, nk jd penulis..klas blakng plak..emm jd la pe2 pun..jnji aku leh kereje..baik dieorg ni yilek je lam kehidupan…alih2 dieorg lg berjaya dr kelas depan..kannn...

Ok kita copss dlu ngan mukadimah tu..skang kite ni bicara masalh bile dah matang ni lak..masalhnye matang ke semua org yg dh kerje ni..masing2 bile dh mnjangkau usia 20 thn ke atas ini smua dh bekerje..masalh br lak muncul..dieorg smua tunjuk jari telunjuk sesame mike2 smua..pe tajuk yg slalu di debatkan.... alaaa kereje ko mudah je..kerje aku lg susah..emm pah ko ceroh la tak hbs nk berdebat ni haaa..

klu gini la gaye die konpem sesape takde lesen cabut lari owhh..(sumb yahoo)

Ok..kite citer lu kereje polis..dieorg ckp polis senng je kereje die..tahan org bawa kete ke moto ke pastu bg saman..pstu tangkap pncuri..klu xde kerje melepk front desk..tak pun duk borak kat kedai,,ko hengat itu je ke kerje dieorg..klu dieorg bg saman..dieorg tak th ngan brpe jute org sumpah seranah kat polis2 smua..klu nasib xseberapa bgus kene langgar dek kenderaan lain..ye tak..nk tangkap pnjahat ingt senang ke..silap hblan kene tembak..xpasai2 anak bini sebtang kara kat umah..


de gaya cam nk perikse patient ker..(sumb yahoo)

Kereje spital..bnyak..nurse ade doctor de..cleaner ade..ayat gampang..senang je..dieorg pnggil org cek pastu bg ubat..tak pun cucuk kat mana yg patut..easy kan..haaa klu salah cucuk mau tak harunye..klu salah jahit maunye xbernyawa patient tu.tak pun bg salah ubat..conferm almarhum la jawabnye..ye takkkk…

sape mo servis aku....cal cpt...(sumb yahoo)

Kereje peguam best…duk opis tnggu org dtg..jual2 sore..sape plng petah cnfrm menang lam court..dpt duit..tguk kete smua beso2 kan..xde kereje duk opis..emm bestnye..oik ko hengat itu je ker..nk selidik kes tu yg zaman jepun tu..sape yg nk buat..pastu klu silap amik kes kalah..klu kalah lingkup..emm kesiannn..

klu gini gaye..aku ghase bebudak ghamai dpt a....huhu..(sumb yahoo)

Kereje cikgu lg besttttt…org kerje samapi ptg..cekgu cikgi nye kerje half day jer..masuk klas kluar klas mngajr..xde klas mlayan fb..tak pun mark paper budak..pastu ptg blk umah leh tido..pastu cuti skulah leh pg jalan2..blk kmpung..mana de org cuti smpi sbln..cikgu jer..amboi2 ko hengat smua ckgu mcm tu la..bile blk umah..kene bt leson plan tuk sok..mlm2 parent call tnya masalh anak..we susah doll..pastu kerje cikgu brapae jam ni…

sape mo join....hikhk..(sumb yahoo)

Kerje perompak peragut lg siukkkkkkkkkkkkk….xyah nk balajar tinggi2…tp de gak yg blajar tnggi skit pun..hhuhu..ye la jeling2 orang..pastu line clear trus rompak sesape yg trase bnyak duit..klu tak dpt la 2 3 hingget..klu yang trase bijak skit rompak kedai mas ke bank ker..xpun masjid..tetiber..klu kene ngan gaya wahhh lumayan beb…7 keterunan xhbs ooo..pe brg duk Malaysia..blk kampong kat London la…duk Malaysia kan xpasai2 kene tangkap..ye la..peragut klu kene tangkap mati la ko kene blasah..klu sorang dua takpe la..ini skali blasah berpuluh2 org..Allahyarham la ko..hikhik..perompak besar mesti guna pistol..sesi kejar ngan polis mesti mcm lam filem2 hollywood kan..silap hblan mati katak..pastu famous jap muka dieorg aksi ayu mati di tembak oleh polis..hikhikhik…

Mcm2 kerje kat dunia ni ade susah ade senang..klu senang rileks la skit bebanan..klu payah tu smuanye kene ade usaha..klu nak yang mudah je manjang baik duk lam gua..tp susah gak nk mkn mcm ne kan????..tp kata2 pujangga ni ade mnyebut…ulat lam batu pn leh mkn…wei mangkuk tu ulat ini ko..ko nak ke mkn batu..agak2 r…kata2 tu xleh nk pakai dah..smua kene usaha..

Tp kan mesti korang bile jumpe kekawan zaman2 beringus dlu mesti guna ayat yg sial ini..ehh duk mana skang??.

keje pe skang???.

emm klu yg kerje best leh angkat hidung skit..klu yg kerje cleaner ke buang tahi beruang ke kene angkat apa2 yg sepatutnye ker…emm nasib badan kan…

Pe pun kite smua ni kene la bersyukur ngan pe yg kite ade skang…biarlah kite ni bergaji kecik ke besar ke kite mampu nk sara dr kite n family kan…klu nk tuding jari pun agak2 la..kesian..mana th die ade prblm dlu2..mngkin die pndai tp family die tak de duit ke..pastu die xpat nk amik exam sb die cirit ker ape ke..kite mana th kan..

Well pe2 pun life muz go on…nnti kite bercerita pasai lain lak..trase nk komen sila la..klu nk bla blh la..ade ku kisah..tp yg ko baca sampai ke ayat ini pe kes..hahahaha

Mirza amiro mohamad….

Bila jari jemari mula berbicara..

adaAkuKisAh...

4 comments:

sissyira said...

salam malam selasa =)

sampai sekarang belum dapat2 kerja lagi.huhu

ziarah rakan yang saya follow =)

mier_eirul said...

xpe syira...cube lg..rezeki ade d mana2

~Sahnira is Sahnira~ said...

hehehe..aku pun msg alam maya miro..very sad..mcm kura2

mier_eirul said...

buya..masing2 lam alam maya pada suatu ketika...tp bile dh jumpe maka senyuman akan terukir..dunt wory..nnti ade laa.insylah